Outsourcing Service Malaysia

Listing of Outsourcing Services Companies in Malaysia

Industrial Scale

Proses Die Casting dan Faedah Ekonomi

Diecasting adalah salah satu proses pembentukan yang paling ekonomik dan cepat. Kelebihan proses pengeluaran ini ialah beratus-ratus ribu coran dapat dihasilkan dengan cepat dengan hanya menggunakan satu acuan. Semua komponen yang dihasilkan mempunyai kualiti yang seragam dan melibatkan kos unit yang agak rendah. Tetapi bagaimana sebenarnya proses pembuatannya? Bahan apa yang boleh digunakan dan di kawasan apa tuangan digunakan?

Proses die cast adalah serba boleh untuk menghasilkan bahagian logam yang direkayasa dengan memaksa logam lebur di bawah tekanan tinggi ke dalam acuan keluli yang boleh digunakan semula. Acuan ini, yang disebut die, boleh dirancang untuk menghasilkan bentuk yang kompleks dengan tahap ketepatan dan kebolehulangan yang tinggi. Bahagian boleh didefinisikan dengan tajam, dengan permukaan halus atau bertekstur, dan sesuai untuk pelbagai jenis kemasan yang menarik dan dapat diservis.

Die casting adalah antara barang terbanyak, barangan yang dihasilkan secara besar-besaran yang dihasilkan oleh industri pembuatan logam, dan ia boleh didapati di ribuan produk pengguna, komersial, dan industri. Bahagian die cast adalah komponen penting dari produk mulai dari kereta hingga mainan. Bahagian boleh sesederhana keran sink atau kompleks seperti perumahan penyambung.

Proses pemutus mati telah berkembang dari kaedah suntikan tekanan rendah yang asal kepada teknik-teknik termasuk pemutus tekanan tinggi pada daya yang melebihi 4500 paun per inci persegi – pemutus pemerasan dan pemutus mati separa pepejal. Proses moden ini mampu menghasilkan corak berukuran hampir bersih dengan integriti tinggi dengan kemasan permukaan yang sangat baik.

Faedah Diecasting

Die Casting adalah proses yang cekap dan ekonomik yang menawarkan pelbagai bentuk dan komponen yang lebih luas daripada teknik pembuatan lain. Bahagian mempunyai jangka hayat yang panjang dan mungkin dirancang untuk melengkapkan daya tarikan visual bahagian sekitarnya. Pereka dapat memperoleh sejumlah kelebihan dan kelebihan dengan menentukan bahagian die cast.

Pengeluaran Berkelajuan Tinggi

Die casting memberikan bentuk yang kompleks dalam toleransi yang lebih dekat daripada banyak proses pengeluaran besar-besaran yang lain. Permesinan sedikit atau tidak diperlukan dan ribuan coran serupa dapat dihasilkan sebelum perkakas tambahan diperlukan.

Ketepatan dan Kestabilan Dimensi

Die casting menghasilkan bahagian yang tahan lama dan dimensi stabil sambil mengekalkan toleransi yang dekat. Mereka juga tahan panas.

Kekuatan dan Berat

Bahagian die cast lebih kuat daripada cetakan suntikan plastik yang mempunyai dimensi yang sama. Coran dinding nipis lebih kuat dan lebih ringan daripada yang mungkin dengan kaedah pemutus yang lain. Tambahan, kerana coran mati tidak terdiri daripada bahagian yang terpisah yang dikimpal atau diikat bersama, kekuatannya adalah dari aloi daripada proses penyambungan.

Teknik Penamat Pelbagai

Bahagian die cast boleh dihasilkan dengan permukaan licin atau bertekstur, dan ia mudah dilapisi atau selesai dengan minimum penyediaan permukaan.

Perhimpunan Ringkas

Diecasting menyediakan elemen pengikat yang tidak terpisahkan, seperti bos dan kancing. Lubang boleh dilekatkan dan dibuat untuk mengetuk ukuran gerudi, atau benang luar boleh dilemparkan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Die casting malaysia sila lawati https://stx.com.my/

Theme by Anders Norén